TOP

Verkeerslichten op de “Boulevard 30 juin”

Ok, ik kan me inbeelden dat dit bericht een beetje vreemd klinkt, verkeerslichten in Kinshasa, wat kun je daar nu over gaan vertellen … en ja voor jullie daarginds in het verre België lijkt dit een evidente zaak maar hier is dit lichtjes anders …

Sinds de heraanleg van de hoofdstraat (zeg maar gerust snelweg) van de “boulevard 30 juin” was het al beloofd dat op de voornaamste kruispunten verkeerslichten gingen komen.   Tot nu toe waren er in de binnenstad een drietal kruispunten waar verkeerslichten te bespeuren waren, de werking ervan das een ander verhaal .. ofwel geen lampen erin of geen stroom .. dus eigenlijk niemand die daar naar op keek of rekening mee hield …
Maar nu is het toch iets anders, sinds een goede maand doken op alle grote kruispunten van de “30 juin” opeens grote palen op die over de weg hingen en vorige week werd het eerste in werking gesteld (toevallig liggend op de weg die de president bijna dagelijks neemt fluistert men hier ..).

Het gevolg laat zich al raden … de eerste dagen toch serieus wat frustraties en verwondering bij de chauffeurs hier.  De wachttijd was ingesteld op anderhalve minuut en dat was toch voor de meesten hier een beetje te lang, nu is het al 45 seconden geworden.  Ik moet wel zeggen dat ik nog nooit zo een high-tech verkeerslichten heb gezien (duidelijk made in China dus ??), het afficheert met een soort van teller in het groot het aantal seconden dat je nog moet wachten totdat het licht op groen verspringt en het voetgangerslicht (het rode / groene manneke) beweegt .. eerst wandelend en naarmate het licht bijna op rood gaat verspringen loopt het manneke sneller .. grappig om zien!

Nu een kleine week later valt het op dat de normaal ongedisciplineerde chauffeurs hier toch halt houden voor het rode licht, ok er staan nog
steeds verkeerspolitie agenten bij de kruispunten maar daarmee hielden weinigen echt rekening daar die niet echt de macht hebben om boetes enzo uit te schrijven op basis van je nummer plaat (behalve als ze je kunnen meesleuren naar hun bureel) .. dus al bij al toch een verbetering, vooral voor de voetgangers die anders hun leven constant moeten wagen om de dubbele vier-vak weg over te moeten steken (chauffeurs hier stoppen nooit voor voetgangers ..).

Hopelijk komen er meer van deze lichten zodat het leven voor de voetgangers hier wat makkelijker en vooral veiliger kan worden!

Read More
TOP

concert Koffi Olomide, letterlijk in het water gevallen

Gisterenavond was het dan eindelijk zo ver, het grote verjaardagsconcert van Koffi Olomide hier in het Grand Hotel te Kinshasa.  Samen met enkele congolese vrienden zijn we daar naartoe getrokken.  Ikzelf moet bekennen dat ik niet een echte fan ben van het werk van Koffi, maar soit een concert rond het zwembad zag ik wel zitten.  Blijkbaar zijn we niet de enigen, gelukkig hadden we op voorhand onze kaartjes gekocht en konden we nog net binnen.

Rond 23h was het dan uiteindelijk zover, een meute gillende vrouwen kondigde met een oorverdovend gekrijs de komst aan van de jarige.  Ik moet toegeven voor een 55-jarige beweegt die man nog vrij goed (kan niet van ondergetekende gezegd worden).

Ergens rond middernacht, toen de tijdelijk dansvloer die men boven het water van het zwembad had gemonteerd bomvol stond met slowende koppeltjes sloeg het noodlot toe … ineens stuikte die vloer met een enorm gekraak ineen en sukkelde iedereen het water in .. gelukkig geen gewonden enzo, alleen wat hysterie etc … maar na een half uurke de gemoederen bedaren hernam Koffi terug het concert, met enkele doorweekte enthousiaste dansers .. raar zicht al die mensen die al dansend hun kleren staan uit te wringen ..

Rond 4h was Koffi nog steeds bezig met entertainen (een ware zang-marathon want em was al bezig sinds 23h.), ondergetekende is dan maar op ‘t gemakje huiswaarts getrokken.

Meer info: http://www.african-music-safari.com/koffi-olomide.html

Read More
TOP

Chutes de Zongo

Afgelopen zaterdag en zondag zijn we met een paar collega’s erop uitgetrokken om de watervallen van Zongo te gaan bezoeken.
De rit van 3 uur (2 uur gewone weg, 1 uur zandbijten) was echt wel de moeite waard.  De foto’s vertellen wellicht alles dus bij deze …

Voor de geïntresseerden: www.zongo.cd

Read More