TOP

Verkiezingskoorts

Morgen, straks, maandag 28/11 is het dan uiteindelijk zo ver .. de dag van de grote verkiezingen, de dag waarna het land eensklaps zal veranderen in een paradijs op aarde, aleez als je de beloftes van sommige kandidaten geloven mag.

De laatste weken was het relatief “rustig” hier, buiten enkele manifestaties van groeperingen allerhande die de politieke wereld nog even aan al hun ongenoegen willen doen herinneren.
Natuurlijk mogen we ook de “strijd”-kampen van 2 belangrijke kandidaten niet vergeten die er alles aan doen om mekaar het leven zo zuur mogelijk te maken, de UDPS van oppositie leider Tshisekedi en de PPRD van de huidige president Joseph Kabila.
Gisteren bijvoorbeeld werd het vliegtuig van de oppositiekandidaat Etienne Tshisekedi – die in de namiddag zou landen op de nationale luchthaven N’djili – door de authoriteiten verplicht te landen op Ndolo de andere luchthaven hier in Kinshasa, dit terwijl dat grote groepen van zijn aanhangers op hem stonden te wachten op N’djili ..

Helaas blijft het niet met zulkse “pesterijen” alleen, de voorbije maanden hebben toch al een aantal mensen het leven gekost, veelal onschuldige voorbijgangers die bij rellen tussen de politie en enkele die-hard militanten van “politieke” bewegingen een veel te zware tol moesten betalen voor hun toevallige aanwezigheid, begin september was daar het drieste voorbeeld van .. gelukkig is het nu de laatste weken wat kalmer alhoewel gisteren was het toch ook terug prijs met 3 tot 4 dodelijke slachtoffers afhankelijk van de bron … spijtig dat verkiezingen zoveel miserie oplevert.
Om meer geweld te vermijden heeft de gouverneur van de provincie Kinshasa dan ook maar beslist om vandaag zondag 27/11 alle verkiezings bijeenkomsten te verbieden .. maar mr. Tshisekedi heeft dan toch al zijn “strijdmakkers” opgeroepen om naar het stade des Martyrs te doen komen voor een laatste betoging … gelukkig was er deze namiddag nagenoeg niemand in het stadium.

De verkiezingen zelf bestaat uit 2 delen, er is de verkiezing van de president en de verkiezing van de volksvertegenwoordigers.  Er zijn elf kandidaten voor het hoogste ambt van president en meer dan  18 000 kandidaat-volksvertegenwoordigers (voor 500 posten), dit hoge aantal kandidaten zorgt voor een wereldrecord: grootste/langste stembiljet ooit … in Kinshasa zorgt dit bijvoorbeel voor een stembiljet van 56 paginas.  Overal langs de weg zie je hier dan ook spandoeken hangen zoals “stem op candidaat 2538, pagina 36” ..

Nu we dan toch wat met cijfertjes bezig zijn:

  • 11 presidentskandidaten
  • 18 835 kandidaat-volksvertegenwoordigers voor 500 zitjes
  • meer dan 32 miljoen kiesgerechtigden
  • 4 000 ton stembiljetten worden gedrukt (voornamelijk in zuid-afrika)
  • 60 000 stembureaus
  • 20 vliegtuigen en 60 helicopters (voornamelijk van de VN missie “Monusco” moeten ervoor zorgen dat de urnes en stembiljetten overal op tijd ter plaatse zijn)

Hieronder wat beeldverslag van hoe de verkiezingen hier in het straatbeeld  verschijnen, net zoals bij ons zijn er een ganse reeks van bijeenkomsten die de verschillende kandidaten her en der maar vooral de vele spandoeken teisteren al weken hier het straatbeeld.  De huidige president wint met voorsprong op alle anderen kandidaten als het om aanwezigheid in het straatbeeld gaat .. sommige van zijn affiches hier zijn zelf verlicht (wetende dat meer dan de helft van de stad Kinshase al maanden zonder deftige stroom zit ..)

De verkiezingsdatum voor morgen is deze avond bevestigd, ze gaan effectief door (was nog wat onduidelijk door logistieke problemen).  Hopelijk vinden de meeste mensen hier hun echt stembureau (nogal veel meldingen van fictieve stemburelen .. ).
Laat ons hopen voor het Congolese volk hier dat de verliezers van deze verkiezingen hun verlies waardig aanvaarden en de winnaars al hun beloftes nakomen  zodat de mensen hier vooruit kunnen, wij duimen alvast!

 

Read More
TOP

missie Lubumbashi – 27/10 – 02/11

Als laatste op mijn mini rondreis is ons détachement in Lubumbashi aan de beurt om op radio -en netwerk vlak onder handen te worden genomen.

Na 2 tussenlandingen (Kalemi en Kamina) en wissels van vliegtuigen veilig en wel aangekomen in de hoofstad van de provinci Katanga.  Katanga is de rijkste provincie in Congo dit door de grote aanwezigheid van koper, cobalt, diamanten, uranium, tin, .. etc.

De provinci Katanga ligt in het uiterste zuiden van Congo aan de grens met Angola en Zambia en als je het Tanganyika meer oversteekt kom je terecht in Tanzania.  Het is ook de provincie van waaruit Laurent-Désiré Kabila, de vader van de huidige president, vandaan komt vandaar de vele beeltenissen van hem in het straatbeeld.

Als je de weg van de luchthaven neemt naar het centrum van de stad valt het verschil met Kinshasa direct op.  Mooie goed onderhouden wegen, auto’s in een veel mindere staat van ontbinding, huizen die veel minder sporen vertonen van een jarenlang verval …

De temperatuur is net zoals in Kinshasa maar een iets straffere zon en de afwezigheid van de eeuwige wolken boven de stad zorgen ervoor dat het veel warmer aanvoelt, ondergetekende kan ervan meespreken bij de montage werken in openlucht van een van onze antennes ben ik meteen goed gebruind geraakt de zondag aan de rand van het zwembad van hetzelfde maar dan met iets rodere gevolgen voor de rug 🙁

Ondertussen al 2 weken terug in Kinshasa waar met de voorbereidingen van de verkiezingen mijn dagen nogal overvol zitten … maar in januari ofzo moet ik nog eens terug naar Lubumbashi iets om naar uit te kijken en misschien te combineren met enkele dagen verlof daar!

Veel kijkplezier!

Read More
TOP

missie Bukavu – 23/10 – 27/10

Ben ik nu zo lang in slaap gesukkeld en is dat bootje nu werkelijk van Goma naar Zwitserland gevaren ?  Voor de eerste indrukken van Bukavu is het vooral het bergachtige landschap dat bij blijft.

Zondagnamiddag in de “haven” van Goma een snelboot (lees bootje .. max 16 man) genomen om het Kivumeer over te steken richting Bukavu.  Deze twee uur durende tocht is een echte aanrader aan de linkerkant krijg je het mooi uitziende Rwanda te zien en rechts ervan … Congo, opmerkelijk dat je het verschil tussen beiden oevers/landen zo goed kan onderscheiden  ..

De omgeving is een en al groen hier, overal zie je kleine veldjes waar mensen groenten enzo op verbouwen de regen helaas is hier iets meer actief dan in Goma waardoor de wegen al snel in modderbaden veranderen.  Tijdens een rit op weg naar een van onze antennes mochten we dat dan ook ondervinden hoe “makkelijk” het dan wel rijden is …

Helaas door het strakke tijdschema weinig tijd gehad om echt de stad te gaan verkennen of om eens een dagje verlof te nemen hier, dat zal voor een volgende keer zijn .. maar deze keer toch al iets meer foto’s .. en jawel ‘k sta er ook ergens op 🙂 .. allez op naar Lubumbashi waar de grootste uitdagingen van mijn rondreis op me staan te wachten …

Read More