TOP

missie Kisangani

Voor een van de informatica projecten die onze missie uitvoert ter ondersteuning van de hervorming van het congolese leger (FARDC) moest ik ter plaatse gaan om te vérifieren of de uitbreiding van het computernetwerk is gebeurd zoals vastgelegd en om de goede werking en configuratie van de nieuwe computers na te kijken.

Kisangani is een stad waar om en bij het miljoen mensen woont en ligt aan de congostroom, vanuit Kinshasa is dit trouwens het verste punt dat je met een boot kunt afleggen erna is het onbevaarbaar voor grotere boten en moeten ganse stukken via het vasteland afgelegd worden.

Als je de fotos vanuit de oude doos erbijhaalt dan merk je dat Kisangani – het vroegere Stanleyville – met de plunderingen en oorlogen enorm veel van haar schoonheid verloren heeft, toch is dit een heel aangename stad om als westerling rond te lopen.  Mensen kijken je niet vreemd aan, kinderen schreeuwen niet zoals elders in Congo “mundele” al je ze zien en op straat word je nauwelijks lastiggevallen.
Blijkbaar woonden en werken in de jaren tachtig er een grote vertegenwoordiging van europeanen hier waardoor gaande weg de mensen hier vertrouwd zijn met hun aanwezigheid.  Neem daarbij nog de groenrijke omgeving en je hebt alle elementen daar om dit als een van de parels van Congo te gaan beschouwen …

Ooh ja het vissersdorp van de Wagenia is meer dan de moeite waard om te gaan bezoeken!

Read More
TOP

missie Kananga

Eindelijk is het er eens van gekomen om naar het beruchte Kananga te gaan, volgens velen van mijn collega’s het einde van de wereld .. maar dan toch en heel mooi stukje einde van de wereld naar mijn gedacht!

Kananga ligt in vogelvlucht op een 800 tal kilomter ten oosten van Kinshasa helemaal in het midden van het land.  Door zijn centrale ligging was het de bedoeling om na de onafhankelijkheid van Kananga de hoofdstad van het land te maken maar deze plannen zijn nooit volledig uitgevoerd waardoor je in de stad soms opeens mega grote gebouwen ziet naast kleine hutjes .. net of iemand opeens heeft gezegd stop we zijn van idee veranderd we blijven in Kinshasa met al onze grote burelen.

De stad telt iets meer dan een miljoen inwoners en er is geen of weining elektricteit waardoor het leven hier na 18h30 compleet stilvalt als de duisternis het doek over de dag laten vallen.  Hetgeen een oase van rust geeft, geen oerend harde muziek op de terrasen of brullende pasteurs in hun kerken maar stilte alom.

Onze missie is al lange tijd bezig de militaire academie aldaar te renoveren en vorming te voorzien in samenwerking met het belgische leger die daarvoor een handvol experten levert die ter plaatste de congolese lesgevers opvolgen en trainen gedurende korte missies.

Binnenkort moet ik terug om werken op te volgen aan het netwerk voor een tiental dagen kijk er alvast naar uit!

Read More