TOP

Verkeerslichten op de “Boulevard 30 juin”

Ok, ik kan me inbeelden dat dit bericht een beetje vreemd klinkt, verkeerslichten in Kinshasa, wat kun je daar nu over gaan vertellen … en ja voor jullie daarginds in het verre België lijkt dit een evidente zaak maar hier is dit lichtjes anders …

Sinds de heraanleg van de hoofdstraat (zeg maar gerust snelweg) van de “boulevard 30 juin” was het al beloofd dat op de voornaamste kruispunten verkeerslichten gingen komen.   Tot nu toe waren er in de binnenstad een drietal kruispunten waar verkeerslichten te bespeuren waren, de werking ervan das een ander verhaal .. ofwel geen lampen erin of geen stroom .. dus eigenlijk niemand die daar naar op keek of rekening mee hield …
Maar nu is het toch iets anders, sinds een goede maand doken op alle grote kruispunten van de “30 juin” opeens grote palen op die over de weg hingen en vorige week werd het eerste in werking gesteld (toevallig liggend op de weg die de president bijna dagelijks neemt fluistert men hier ..).

Het gevolg laat zich al raden … de eerste dagen toch serieus wat frustraties en verwondering bij de chauffeurs hier.  De wachttijd was ingesteld op anderhalve minuut en dat was toch voor de meesten hier een beetje te lang, nu is het al 45 seconden geworden.  Ik moet wel zeggen dat ik nog nooit zo een high-tech verkeerslichten heb gezien (duidelijk made in China dus ??), het afficheert met een soort van teller in het groot het aantal seconden dat je nog moet wachten totdat het licht op groen verspringt en het voetgangerslicht (het rode / groene manneke) beweegt .. eerst wandelend en naarmate het licht bijna op rood gaat verspringen loopt het manneke sneller .. grappig om zien!

Nu een kleine week later valt het op dat de normaal ongedisciplineerde chauffeurs hier toch halt houden voor het rode licht, ok er staan nog
steeds verkeerspolitie agenten bij de kruispunten maar daarmee hielden weinigen echt rekening daar die niet echt de macht hebben om boetes enzo uit te schrijven op basis van je nummer plaat (behalve als ze je kunnen meesleuren naar hun bureel) .. dus al bij al toch een verbetering, vooral voor de voetgangers die anders hun leven constant moeten wagen om de dubbele vier-vak weg over te moeten steken (chauffeurs hier stoppen nooit voor voetgangers ..).

Hopelijk komen er meer van deze lichten zodat het leven voor de voetgangers hier wat makkelijker en vooral veiliger kan worden!

Read More
TOP

concert Koffi Olomide, letterlijk in het water gevallen

Gisterenavond was het dan eindelijk zo ver, het grote verjaardagsconcert van Koffi Olomide hier in het Grand Hotel te Kinshasa.  Samen met enkele congolese vrienden zijn we daar naartoe getrokken.  Ikzelf moet bekennen dat ik niet een echte fan ben van het werk van Koffi, maar soit een concert rond het zwembad zag ik wel zitten.  Blijkbaar zijn we niet de enigen, gelukkig hadden we op voorhand onze kaartjes gekocht en konden we nog net binnen.

Rond 23h was het dan uiteindelijk zover, een meute gillende vrouwen kondigde met een oorverdovend gekrijs de komst aan van de jarige.  Ik moet toegeven voor een 55-jarige beweegt die man nog vrij goed (kan niet van ondergetekende gezegd worden).

Ergens rond middernacht, toen de tijdelijk dansvloer die men boven het water van het zwembad had gemonteerd bomvol stond met slowende koppeltjes sloeg het noodlot toe … ineens stuikte die vloer met een enorm gekraak ineen en sukkelde iedereen het water in .. gelukkig geen gewonden enzo, alleen wat hysterie etc … maar na een half uurke de gemoederen bedaren hernam Koffi terug het concert, met enkele doorweekte enthousiaste dansers .. raar zicht al die mensen die al dansend hun kleren staan uit te wringen ..

Rond 4h was Koffi nog steeds bezig met entertainen (een ware zang-marathon want em was al bezig sinds 23h.), ondergetekende is dan maar op ‘t gemakje huiswaarts getrokken.

Meer info: http://www.african-music-safari.com/koffi-olomide.html

Read More
TOP

Chutes de Zongo

Afgelopen zaterdag en zondag zijn we met een paar collega’s erop uitgetrokken om de watervallen van Zongo te gaan bezoeken.
De rit van 3 uur (2 uur gewone weg, 1 uur zandbijten) was echt wel de moeite waard.  De foto’s vertellen wellicht alles dus bij deze …

Voor de geïntresseerden: www.zongo.cd

Read More
TOP

Fête nationale belge

Zaterdag middag 23 juli was het onze toer (na de fransen vorige week) om de overige leden van onze missie hier attent te maken op onze aanwezigheid.
België is het land binnen de missie die het meeste effectieven levert dus deze meerderheid moesten we toch eventje presenteren ..

Na een speech over het ontstaan van ons grote natie, het afspelen van ons volkslied  (in de 3 talen, bedankt Helmut Lotti & youtube ..) en de europese hymne hebben we onze collega’s getrakteerd op een receptie met enkel maar belgische bieren.  Erna frietjes met stoofvlees, voor de gelegenheid met Tembo bier (lokaal bruin bier) en erna .. tja .. onze receptie verder gezet .. (no comment, de fotos zullen de rest wel vertellen ..)

Read More
TOP

www.karly.cd


De ver-congolisering van ondergetekende is vlotjes bezig … nu ook bereikbaar (na wat problemen met de registratie via bankkaart) via de congolese domeinextensie “.cd”

Kende malamu!

Karly

Read More
TOP

Mais qu’est-ce qui leur arrive à ces Belges?

Na de forse speech van onze koning Albert II gisteren (eindelijk!) kunnen de heren politici misschien nog iets opsteken van onze Congolese broeders ?

Vive la Belgique, Lang leve België!

Read More
TOP

In memoriam: Demiske (xx/xx/1999 – 22/05/2011)

Beste vrienden, met droefheid in het hart en met enige vertraging moet ik jullie het trieste nieuws overbrengen dat in de fleur van zijn leventje op zondag 22 mei laatsttleden Demiske, na zijn weekelijks badje, het aardse paradijs heeft gewisseld voor de immer grote kanarie-hemel …

Veel vragen blijven open, is het het de afwezigheid van zijn baasje en het bijhorende gemis of de helse gitaarklanken van weleer van Arvid die hem uiteindelijk teveel zijn geworden we zullen het nooit weten, maar een ding is zeker hij blijft voor altijd voortbestaan in ons hart!

Velen onder jullie kennen Demiske als de pop/rockster die menig fluitconcert heeft te berde gebracht, een minuut stilte is daarom niet echt gepast .. een minuut fluiten op de tonen van zijn naamgenoot lijkt me een beter idee … vaarwel Demiske!

Read More
TOP

Weekendje naar Ibi (plateau Bateke)

Ondertussen ben ik hier al meer dan een maand en het werd dringend tijd om het hectische Kinshasa – the city that never sleeps … – te ontvluchten en om eens diep te kunnen admenhalen zonder al te veel koolstoffen en andere uitlaatgassen op te nemen.

Zaterdagvoormiddag op het laatste nipperke beslist om naar Ibi te gaan samen met Benoit tot zondagavond, een dorpje op het plateau Bateke ongeveer 100 km. van Kinshasa.
Het plateau Bateke is een groot gebied dat zo een 300 meter hoger ligt dan Kinshasa (dus iets frisser).  Voor de geologen en aardrijkskundigen: Kinshasa ligt 300 meter boven de zeespiegel (gemeten aan de Fleuve), we hadden een topologe mee met een GPS-toestel die hoogtes kan meten om voor de organisatie daar te plaatste hoogtemetingen uit te voeren voor het plaatsen van waterreservoirs, vandaar de hoogtedetails ..

Na een tocht van meer dan 2 uur werden we door een stort en bijhorend onweergekletter verwelkomd.  ”s Avonds lekker gegeten en na enkele degustaties nog voor 10uur in mijn bed geraakt … want om 10 uur slaat de stroomgenerator af.  In Ibi is er geen stroom, dus ‘s avonds tussen 19h00 en 22h00 en, ‘s morgen ook nog een 3 tal uurkes laat men de groep draaien om water op te pompen en om de lokale gsm mast van stroom te voorzien .. dus maar een paar uur telefonish bereikbaar: zalig dus!
Ik denk dat het de eerste keer is dat ik voor 22h. in mijn bed lag hier .. en moet zeggen als een blok in slaap gevallen, ‘ t was blijkbaar eens nodig platte rust …

Zondagmorgen na het ontbijt zijn we de streek gaan verkennen samen met Jean-Luc en Mimi die ondertussen op de verschillende locaties hoogtemetingen doen om te zien waar een waterreservoir het best geplaatst zou kunnen worden.  Ondertussen ook nog op bezoek geweest bij Jean, die heeft hier een mini-boerderijke waar hij tal van groenten kweekt en zelfs honing probeert te maken.

Ik ga de rest overlaten aan de beelden, heb er deze keer een serieus pakske opgezet, ook de tocht naar daar en terug .. dus terwijl ik morgen geniet van een vrije dag op bezoek bij de Bonobo’s kunnen jullie naar hartelust doorklikken … morgen 17 mei is het het “Fête de la liberation”, een van de 9 officiële feestdagen hier in Congo.

Read More