TOP

Ceci c’est le Congo?

Reeds een aantal weken wordt ‘s avonds de blik van chauffeurs die op de boulevard 30 juin rijden grondig afgeleid door een licht-schouwspel op een van de hoogste torens hier in Kinshasa.

Het gaat hier over het nieuwe Fleuve Hotel Congo dat zopas de deuren heeft geopend, een “oud” kantoren-blok dat god weet wanneer is neergepoot voor een groot bedrijf hier maar dat al jaren leegstond doordat het centrale ventilatiesysteem niet deugde (volgens de roddels op straat hier).
Met het oog op de top van de Francophonie die binnenkort hier zal plaatsvinden hebben de chinezen dit complex omgevormd tot een waar 5-sterren hotel met verschillende bars en restaurants.

Vergeleken met de vele wijken in Kinshasa waar er nauwelijks of zelfs nooit stroom is voor de mensen is dit een wereld van verschil, geen idee wie daar ooit zal logeren na de Francophonie, want het is nogal prijzig, maar in Kinshasa is alles mogelijk …

Oh ja de “poulet à la Kiev” met looksaus is een aanrader in het Italiaanse restaurant …

Read More
TOP

Vis @ Kinkole

Om de afgelopen week vaarwel te zeggen en wat uit te rusten voor de week die komen gaat zijn we afgezakt naar Kinkole, een dorp aan de Congostroom waar nogal wat “Kinoisen” naartoe trekken om de drukte van de stad even te ontlopen.

Op het menu vers gevangen vis (aleez dat beweerde de man toch) op de barbeque met Chikwang, bakbanen en rijst.  En natuurlijk wat bier … Smakelijk!

Read More
TOP

Stade des Martyrs

Eindelijk is het er eens van gekomen om het stadium waar we zo dikwijls voorbij rijden van dichtbij te gaan bezien.  Een voetbalwedstrijdje tussen enkele enthousiastelingen van onze missie en de Britse ambassade tegen een ploeg van de PNC (police nationale congolaise) was een goede reden om op zondagmorgen dit immense complex te bezoeken.

Het stadium heeft 80 000 zitplaatsen en is de thuisbasis van de nationale ploeg van Congo (Les Leopards) en nog een aantal andere lokale ploegen hier.  Bij topmatchen is het aantal toeschouwers makkelijk meer dan 100 000 man.  Het stadium is ergens in 2008 gerenoveerd geworden, voldoet aan de Fifa voorwaarden en heeft zelfs kunstgras!  Net zoals bij ons gebruikt men het ook voor grote concerten en bijeenkomsten.

Oh ja .. de score – zwaar aangevochten door sommige kenners onder ons door teveel buitenspel gezever-gedoe – was 2-2.

Read More
TOP

Kin la belle … maintenant avec des poubelles

Naarmate de top van de francophonie – die deze keer hier in Kinshasa zal plaatsvinden – almaar dichterbij komt, doet men er hier alles aan om Kinshasa een mooiere aanblik te geven.  De grote wegen waarlangs de genodigen moeten passeren worden in een ijltempo heraangelegd, overal zie je mensen druk in de weer om de straten schoon te vegen, congolese vlaggen sieren de lantaarnpalen langs de Boulevard 30 juin … en nu sinds een antal dagen verschijnen er in het straatbeeld zelfs vuilbakken …

Zal de uitspraak “Kin la belle, Kin la poubelle …” binnenkort een vage herinnering worden aan vervlogen slechte tijden? … als de hoge genodigden van de top ooit eens van de uitgestippelde routes afdwalen en per ongeluk in de cité terechtkomen zal men nogal vlug beseffen dat er meer nodig is dan een borstel om de levensomstandigheden van de miljoenen Kinois te verbeteren .. maar ‘t is een begin zeker ?

Read More