TOP

missie Mbuji-Mayi

Mbuji-Mayi is een stad centraal gelegen in congo (ten oosten van Kananga) en is vooral gekend omwille van zijn diamantrijke ondergrond.

Helaas zoals teveel hier in Congo is deze natuurlijke rijkdom heel slecht ge-exploiteerd (heel veel doe-het-zelf-mijndelvers) waardoor het staatsbedrijf MiBa met zijn grote mijnen die hier normaal de steentjes mag ontginnen quasi failliet is (ook al zal dat vooral aan mismanagement liggen vermoed ik zo).  En misschien is het al bij al beter dat de geringe opbrengst in de zakken van meerdere kleine delvers terechtkomt die hun families hiermee kunnen onderhouden dan dat het in de handen komt van enkele obscure types die alleen maar aan de eigen zakken denken (sorry voor al die staatbedrijven-bazen de waarheid kwetst he ..)

Verder is er eigenlijk niks te merken van enige vorm van economische activiteit.  De stroom wordt hier niet door de SNEL-maffia geleverd maar terug door de MiBa die jaren geleden (zeg maar tientallen jaren geleden) in het verder gelegen Tshala zelf een waterkrachtcentrale heeft gebouwd om stroom op te wekken voor hun mijnactiviteiten, de veiligheidsborden zelfs ook in het nederlands doen vermoeden dat gans de installatie nog uit den tijd van de Belgen hier dateert.

Rond de stad zijn er nogal wat problemen met ravijnvorming waardoor stukken van dorpen volledig van elke losgescheurd zijn, te wijten aan het ontbreken van afwateringsystemen waardoor het water almaar diepere grachten maakt …

Ooh ja … ik had het genoegen om in een hotel te mogen overnachten dat pal naast een église de reveille lag, die het in hun hoofd haalden een paar ochtenden (vanaf 4u30 !!!) met hun gebrul gans de buurt te teisteren … daar ondergetekende niet echt religieuze intresses heeft was het na een paar nachten teveel en was er na een kort onderhoud met een “gelegerd iemand” de dagen erna niks meer van lawaai te bespeuren of eglise … tja gasten trop is trop heeft ooit een worstendraaier uit anderlecht geloof ik beweerd ..
Reken daarbij nog het feit dat mijn sandalen blijkbaar uit eigen beweging besloten hebben om vanuit mijn hotelkamer de wijde wereld te gaan verkennen, moet ik helaas bekennen dat Mbuji-Mayi niet echt een hoogvlieger was, gelukkig waren de gasten van de DINFOR (directie informatica) van de FARDC (congolese leger) hier te plaatse heel goed en hebben we meer dan tijd gehad om na de uren de terassen van Mbuji-Mayi onveilig te maken …

Ondertussen ben ik dit hier aan het tikken vanuit het leuke Matadi en morgen richting de kust zijnde Kitona/Muanda .. maar daarover binnenkort meer … veel kijkplezier!

1 comment. Leave a Reply

Leave a Reply

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes:<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>