TOP

missie Bas-Congo (Matadi, Kitona, Muanda)

Congo (Kinshasa) beschikt over een kort stuk kustlijn in het westen langs de Atlantisch oceaan.  De Congostroom stort zich in de oceaan in het plaatsje Banana (Muanda, Kitona).  De provincie ten wensten van Kinshasa tot aan de oceaan noemt men hier Bas-Congo en is een van de mooiste tochten mijns inziens om te doen per auto van Kinshasa tot aan de oceaan vanwege de vele verschillende uitzichten onderweg.

Voor ons nieuwe project dat we nu uitrollen in 11 militaire regios (zonnepanelen om continu stroom te voorzien voor alle informaticia materiaal) moest ik langsgaan in Matadi om de werken de testen en op te leveren.   Matadi is de belangrijkste havenstad van Congo en ligt op 5 uur rijden van Kinshasa over een deftige weg maar gevaarlijk door het drukke vrachtwagenverkeer.  Matadi is een bruisende stad vol economische havenactiviteiten die ook heel snel groeit, de plaatselijke kolonel die verantwoordelijk is voor de lokale informatica is een oude bekende ondertussen en samen hebben we na de werkuren uiteraard de stad en omstreken verkend … 🙂

Na Matadi ben ik via Boma doorgetrokken naar de militaire basis in Kitona (ook terug 5 uur met de wagen, lang minder goede wegen) om daar te beginnen met praktijkcursussen aan de lokale systeemverantwoordelijken  hoe men computers voor eindgebruikers configureert opdat deze laatsten zo weinig mogelijk kunnen mispeuteren (lees zorgen dat de eindgebruikers niks maar dan ook niks kunnen installeren of wijzigen, met de leuze: “de gebruiker is altijd informatica-dom en moet tegen zichzelf beschermd worden!”) .. dus net zoals bij ons in Europa 🙂

Kitona is een heel grote militaire basis destijds door de belgen gebouwd en bschikt over: militair vliegveld, hospitaal, kerken, honderden bakstenen woningen voor militairen en hun gezinnen, school voor onderofficeren, school voor de infanterietroepen, cinemazaal, zwembad, sanitaire blokken, refters, …  Kortom een heel uitgestrekt militair domein dat er heel mooi uit zag vroeger (na het bekijken van oude fotos).  De infrastructuur is nog grotendeels aanwezig maar de verloedering zie je overal.

Onze missie renoveert gelukkig sinds geruime tijd de schoolgebouwen, refters, sanitaire blokken, de gebouwen van de militaire regio op de basis enz. hetgeen een mooi contrast geeft (rode gebouwen zijn de gerenoveerde, witte de nog niet aangeraakte ..)

Kitona ligt vlak naast Muanda met zijn mooie stranden .. die we ettelijke keren ‘s avonds terrasgewijs bezocht hebben …

Het werk is belange nog niet af in Kitona dus binnenkort nog eens gans de tocht ondernemen om de rest van het materiaal te herconfigureren .. dat belooft!

Veel kijkplezier !

Leave a Reply

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes:<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>