TOP

Driving in Kinshasa … bouger bouger !!!

Hello, you fool I love you, C’mon join the joyride ….

Op het moment dat ik dit hier zit in te tikkelen galmt er door de luidsprekers van mijn kamertje het liedje Joyride van Roxette (die Zweden van in den tijd, alhoewel nu terug aan’t optreden .).  Die eerste woorden beschrijven perfect rijden in Kinshasa .. alhoewel voor de correctheid zou er ook een snuifje van Formula – DJ Visage aan toegevoegd moeten worden …

Er zijn eigenlijk niet echt veel woorden voor behalve dan dat je gek, gestoord etc … moet zijn om hier te willen rijden … “great scotch .. no rules” volgens een reclame van een niet nader genoemd merk van Whiskey .. ewel eigenlijk is het dat net: geen regels!.  Ik rij nu zelf hier in Kinshasa sinds een 3 tal weken en het is toch afzien, behalve na 20h. dan valt het goed mee .. omdat je de anderen dan heel goed ziet en vooral omdat er dan gewoon minder verkeer is …

Rijden met de auto bestaat hier uit 2 belangrijke factoren:

  1. Gaten, putten, kraters zien te ontwijken .. (dus goed de auto voor u volgen en hopen dat die goed weet waar de grootste putten zitten …)
  2. Andere weggebruikers (voornamelijk autobestuurders) zien te ontwijken .. of na een tijdje deze zelf de pas afsnijden .. (defensief rijden zoals dat dan heet)

Nee ondanks het feit dat de meeste wegen – vooral dan de kleinere baantjes in de wijken – inderdaad slecht zijn is het grootste probleem volgens ondergtekende toch de ingesteldheid van de modale chaufeur hier, het ‘ikke ikke ikke”-principe, altijd maar blijven proberen iedereen langs alle kanten voorbij te steken waardoor je op den duur dubbel gevulde rijstroken krijgt of mensen die gewoon in tegenovergestelde richting rijden zorgt ervoor dat alles gewoon vast komt te zitten  (als je opeens van 5 geïmproviseerde rijstrolen naar 2 moet gaan tja dan krijg je troubels natuurlijk ..

Een van de zaken die ik hier echt amebetant vind is dat men hier voor het minste op de claxon gaat gaan duwen.  Op de Boulevard 30 Juin bijvoorbeeld (4 à 5 stroken in elke richting) daar steken heel veel mensen te voet over, dus wat doe ik … stoppen natuurlijk en die mensen laten oversteken op het gemak … het claxonconcert dat je dan mag aanhoren van eenieder die achter jou aan het rijden was is niet te beschrijven.
Hier hebben voetgangers (volgens de automobilisten althans) geen voorrang.  In het begin ergerde ik me eraan aan al dat geclaxoneer, nu vanaf men toetert, blijf ik wat langer stilstaan en doe mijn raampjke open en toon het Peace symbool … no stress papa ! … het helpt niet I know .. maar het tovert wel een glimlmach op gezichten van de voetgangers en de verkeerspolitieagenten, dus die 5 seconden zal het hem wel niet steken zeker ?…
Een tip trouwens voor eenieder die zich geroepen zou voelen om hier achter het stuur te kruipen: het helpt om relaxed te rijden met een cd van Rob Ickes op de achtergrond, ondertusen mijn standaarduitrusting geworden .. met dank aan Arvid! (AC/DC is NIET aan te raden in deze omstandigheden !)

De eerste lange rit buiten onze wijk Gombe was er eentje richting Lemba (+- 15km van hier) redelijk ver eigenlijk maar soit ik wist hoe de meeste grote punten eruit zagen en welke richting ik daar dan moest volgen (bedankt Google Earth !!) dus dat viel wel mee .. na een half uurke aangekomen zonder problemen.  De terugweg was minder … op 20m. van de poort van onze missie ben ik erin geslaagd om mijn pickup de gracht in te sukkelen .. Ok .. het was zwaar aan het regenen en ik wou een tegenligger een beetje plaats geven om te passeren .. maar doordat de straat blank stond van het water zag ik niet dat er rechts van mij een gracht was .. resultaat .. den dezen met de rechterkant van de pickup volledig de gracht ingeschoven ..
Resultaat: 1 uur, 2 zware jeeps en veel collega’s later hebben we de pickup eruit gekregen … je wil nie weten hoeveel liters bier en whiskey die grap me al gekost heeft … maar heel goed voor de group-spirit !

Ik ga stoppen met tokkelen .. want beelden zeggen nu eenmaal meer dan mijn gekwetter .. hieronder een paar sfeerbeelden van Kinshasa @ het stuur ..

5 comments. Leave a Reply

Leave a Reply

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes:<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>