TOP

Weekendje naar Ibi (plateau Bateke)

Ondertussen ben ik hier al meer dan een maand en het werd dringend tijd om het hectische Kinshasa – the city that never sleeps … – te ontvluchten en om eens diep te kunnen admenhalen zonder al te veel koolstoffen en andere uitlaatgassen op te nemen.

Zaterdagvoormiddag op het laatste nipperke beslist om naar Ibi te gaan samen met Benoit tot zondagavond, een dorpje op het plateau Bateke ongeveer 100 km. van Kinshasa.
Het plateau Bateke is een groot gebied dat zo een 300 meter hoger ligt dan Kinshasa (dus iets frisser).  Voor de geologen en aardrijkskundigen: Kinshasa ligt 300 meter boven de zeespiegel (gemeten aan de Fleuve), we hadden een topologe mee met een GPS-toestel die hoogtes kan meten om voor de organisatie daar te plaatste hoogtemetingen uit te voeren voor het plaatsen van waterreservoirs, vandaar de hoogtedetails ..

Na een tocht van meer dan 2 uur werden we door een stort en bijhorend onweergekletter verwelkomd.  ”s Avonds lekker gegeten en na enkele degustaties nog voor 10uur in mijn bed geraakt … want om 10 uur slaat de stroomgenerator af.  In Ibi is er geen stroom, dus ‘s avonds tussen 19h00 en 22h00 en, ‘s morgen ook nog een 3 tal uurkes laat men de groep draaien om water op te pompen en om de lokale gsm mast van stroom te voorzien .. dus maar een paar uur telefonish bereikbaar: zalig dus!
Ik denk dat het de eerste keer is dat ik voor 22h. in mijn bed lag hier .. en moet zeggen als een blok in slaap gevallen, ‘ t was blijkbaar eens nodig platte rust …

Zondagmorgen na het ontbijt zijn we de streek gaan verkennen samen met Jean-Luc en Mimi die ondertussen op de verschillende locaties hoogtemetingen doen om te zien waar een waterreservoir het best geplaatst zou kunnen worden.  Ondertussen ook nog op bezoek geweest bij Jean, die heeft hier een mini-boerderijke waar hij tal van groenten kweekt en zelfs honing probeert te maken.

Ik ga de rest overlaten aan de beelden, heb er deze keer een serieus pakske opgezet, ook de tocht naar daar en terug .. dus terwijl ik morgen geniet van een vrije dag op bezoek bij de Bonobo’s kunnen jullie naar hartelust doorklikken … morgen 17 mei is het het “Fête de la liberation”, een van de 9 officiële feestdagen hier in Congo.

1 comment. Leave a Reply

Leave a Reply

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes:<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>