TOP

A la découverte des Bonobos !

Vandaag is het hier een officiêle feestdag in Congo dus trekken we met zijn allen op familie bezoek .. allee verre familie (alhoewel ..)

Het domein van “Lola ya bononbo” ligt net buiten kinshasa en normaal van bij ons ben je daar in een klein half uurke rijden, maar dat was buiten dat ene autoke (over)volgeladen gerekend die het nodig vond om even in panne te vallen midden op de weg .. anderhalf uur over gedaan ..

“Lola ya bononbo” is een organisatie die instaat voor het behoud van de Bonobo’s die met uitsterven bedreigd zijn en enkel in Congo voorkomen.  in 1980 werden er 100 000 geteld nu zijn er nog slechts 10 000 à 20 000 van over door aantasting van hun natuurlijk leefwereld door de mens of door de oorlogen: soldaten doden die voor hun vlees !)  Deze organisatie haalt her en der wees-bonobo’s op en vangt die een aantal jaar op om dan terug in grotere reservaten te worden losgelaten.

Het sociaal systeem van die beestjes zit blijkbaar een beetje anders in elkaar dan bij ons, hier zijn de vrouwtjes de baas (alhoewel is da verschillend van bij ons ??), en natuurlijk ja .. ze doen veel aan seks om hun sociale spanningen op te lossen .. “make love not war” .. we kunnen dus eigenlijk veel leren van de bonobos!

Hieronder de fotos, enja dankzij de collega’s sta ik er zelf ook een paar keer op “in pure action” …
Oh ja voor de geïntresseerden die op familiebezoek willen komen: www.lolayabonobo.org

1 comment. Leave a Reply

Leave a Reply

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes:<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>