TOP

Verkiezingskoorts

Morgen, straks, maandag 28/11 is het dan uiteindelijk zo ver .. de dag van de grote verkiezingen, de dag waarna het land eensklaps zal veranderen in een paradijs op aarde, aleez als je de beloftes van sommige kandidaten geloven mag.

De laatste weken was het relatief “rustig” hier, buiten enkele manifestaties van groeperingen allerhande die de politieke wereld nog even aan al hun ongenoegen willen doen herinneren.
Natuurlijk mogen we ook de “strijd”-kampen van 2 belangrijke kandidaten niet vergeten die er alles aan doen om mekaar het leven zo zuur mogelijk te maken, de UDPS van oppositie leider Tshisekedi en de PPRD van de huidige president Joseph Kabila.
Gisteren bijvoorbeeld werd het vliegtuig van de oppositiekandidaat Etienne Tshisekedi – die in de namiddag zou landen op de nationale luchthaven N’djili – door de authoriteiten verplicht te landen op Ndolo de andere luchthaven hier in Kinshasa, dit terwijl dat grote groepen van zijn aanhangers op hem stonden te wachten op N’djili ..

Helaas blijft het niet met zulkse “pesterijen” alleen, de voorbije maanden hebben toch al een aantal mensen het leven gekost, veelal onschuldige voorbijgangers die bij rellen tussen de politie en enkele die-hard militanten van “politieke” bewegingen een veel te zware tol moesten betalen voor hun toevallige aanwezigheid, begin september was daar het drieste voorbeeld van .. gelukkig is het nu de laatste weken wat kalmer alhoewel gisteren was het toch ook terug prijs met 3 tot 4 dodelijke slachtoffers afhankelijk van de bron … spijtig dat verkiezingen zoveel miserie oplevert.
Om meer geweld te vermijden heeft de gouverneur van de provincie Kinshasa dan ook maar beslist om vandaag zondag 27/11 alle verkiezings bijeenkomsten te verbieden .. maar mr. Tshisekedi heeft dan toch al zijn “strijdmakkers” opgeroepen om naar het stade des Martyrs te doen komen voor een laatste betoging … gelukkig was er deze namiddag nagenoeg niemand in het stadium.

De verkiezingen zelf bestaat uit 2 delen, er is de verkiezing van de president en de verkiezing van de volksvertegenwoordigers.  Er zijn elf kandidaten voor het hoogste ambt van president en meer dan  18 000 kandidaat-volksvertegenwoordigers (voor 500 posten), dit hoge aantal kandidaten zorgt voor een wereldrecord: grootste/langste stembiljet ooit … in Kinshasa zorgt dit bijvoorbeel voor een stembiljet van 56 paginas.  Overal langs de weg zie je hier dan ook spandoeken hangen zoals “stem op candidaat 2538, pagina 36” ..

Nu we dan toch wat met cijfertjes bezig zijn:

  • 11 presidentskandidaten
  • 18 835 kandidaat-volksvertegenwoordigers voor 500 zitjes
  • meer dan 32 miljoen kiesgerechtigden
  • 4 000 ton stembiljetten worden gedrukt (voornamelijk in zuid-afrika)
  • 60 000 stembureaus
  • 20 vliegtuigen en 60 helicopters (voornamelijk van de VN missie “Monusco” moeten ervoor zorgen dat de urnes en stembiljetten overal op tijd ter plaatse zijn)

Hieronder wat beeldverslag van hoe de verkiezingen hier in het straatbeeld  verschijnen, net zoals bij ons zijn er een ganse reeks van bijeenkomsten die de verschillende kandidaten her en der maar vooral de vele spandoeken teisteren al weken hier het straatbeeld.  De huidige president wint met voorsprong op alle anderen kandidaten als het om aanwezigheid in het straatbeeld gaat .. sommige van zijn affiches hier zijn zelf verlicht (wetende dat meer dan de helft van de stad Kinshase al maanden zonder deftige stroom zit ..)

De verkiezingsdatum voor morgen is deze avond bevestigd, ze gaan effectief door (was nog wat onduidelijk door logistieke problemen).  Hopelijk vinden de meeste mensen hier hun echt stembureau (nogal veel meldingen van fictieve stemburelen .. ).
Laat ons hopen voor het Congolese volk hier dat de verliezers van deze verkiezingen hun verlies waardig aanvaarden en de winnaars al hun beloftes nakomen  zodat de mensen hier vooruit kunnen, wij duimen alvast!

 

Leave a Reply

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes:<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>