TOP

missie Kikwit

Ruim 10 jaar geleden was het toen ik voor het eerst Kikwit heb bezocht, vorig jaar ondertussen ook al eens een korte trip naar daar gedaan maar deze keer verblijf ik er voor minimaal een week afhankelijk hoe de werken vooruitgaan.

Kikwit deden we 10 jaar geleden per vliegtuig omdat de weg te slecht erbij lag, nu is deze enkele jaren reeds gerepareerd en je rijdt vlotjes tot daar in een 8-tal uur.

Wederom computers enzo configureren, het netwerk aanpassen en training geven aan de “netwerkbeheerders” ter plaatse, niet handig werken daar Kikwit vergeten is door de SNEL (nationaal electriciteitsbedrijf) en je dus gewoon nooit stroom hebt overdag en dus moet roepen om over het geluid van onze kleine electrogroep uit te komen …

In kikwit zelf is er niet echt veel bijzonders te bezichtigen maar de natuur is prachtig en ’s avonds is er weinig lawaai (geen stroom = geen terrassen die tot laat muziek spelen al is brullen meer het woord) … De donderbuien zijn hier veel intensiever dan in Kinshasa en elke avond was het van dat waardoor de dag erna de straatjes helemaal blank stonden of omgevormd waren in heuse modderpoelen.

Na wat heen en weer vragen uiteindelijk op zondagnamiddag de parochie teruggevonden waar Liesje en ik destijds verbleven.  De paters van welleer zijn er niet meer alsook onze gids van destijds maar de nieuwe vlaamse pater die daar verblijft is heel vriendelijk en altijd in voor een namiddag kletsen over “den belgiek” 🙂

Op de terugweg de kans gehad om enkele kiekjes te nemen van de glasvezel werken (“fibre optique”) die ze tussen Kinshasa en Kikwit aan het leggen zijn (om tot in Lubumbashi te raken).  Er is maar 1 woord voor die werken: amateurisme, die chinezen die de werken uitvoeren graven max 1m diep rollen de kabel af en zonder bescherming of indicaties gaat het hele zootje weer dicht .. ai ai .. wat als: boer + schop 🙂

 

2 comments. Leave a Reply

 1. PHINA

  Hallo
  My englisch redding is terebal ai aim sorry for dad
  i like this to look the foto i aime born in kikwit and whon to nouw more
  and wil com on vacation when possibel

  xx

 2. PHINA

  Hallo
  SORRY
  nu zie ik dat ik in Nederlands kan reageren
  ik ben me aan het informeren over men geboorteplaats KIKWIT
  ook men vader zou nog eens terug willen gaan naar daar
  Kan je me meer informatie geven over de veiligheid en de manier van reizen
  naar kikwit enzv
  Alvast bedankt en zeer leuk de fotokes voor mij

  vele groeten
  PHINA

Leave a Reply

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes:<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>